Witajcie :)
Pewnie wielu z Was trafia się książka, która staje się źródłem inspiracji do tworzenia nowych, wspaniałych dań. Dla nas taką pozycją stała się w sierpniu książka kucharska Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia. Książka zawiera w sobie 100 przepisów, nie tylko dla wegan i jest to absolutna prawda. :) Wypróbowałyśmy już kilka z nich, niektóre modyfikując pod własne potrzeby, ale krem z gruszki i pietruszki jest na tyle idealny, że nie chcemy w nim nic zmieniać. Z każdą łyżką dostajecie nowe bodźce smakowe, które wspaniale się ze sobą łączą, a do tego zupa ma wspaniały kremowy kolor :)
Pewnie wielu z Was trafia się książka, która staje się źródłem inspiracji do tworzenia nowych, wspaniałych dań. Dla nas taką pozycją stała się w sierpniu książka kucharska Marty Dymek, autorki bloga Jadłonomia. Książka zawiera w sobie 100 przepisów, nie tylko dla wegan i jest to absolutna prawda. :) Wypróbowałyśmy już kilka z nich, niektóre modyfikując pod własne potrzeby, ale krem z gruszki i pietruszki jest na tyle idealny, że nie chcemy w nim nic zmieniać. Z każdą łyżką dostajecie nowe bodźce smakowe, które wspaniale się ze sobą łączą, a do tego zupa ma wspaniały kremowy kolor :)
Składniki ( dla 4 osób):
500g pietruszki
1 duża/2 małe gruszki
szklanka mleka kokosowego ( u nas 9/10 kokosowego i 1/10 krowiego)
szklanka bulionu
łyżeczka tymianku
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pietruszkę obierz i pokrój w grube plasterki lub półplasterki. Wrzuć do garnka z rozgrzaną oliwą i duś na małym ogniu przez kilka minut. Jeśli zauważysz, że garnek ma tendencje do przypalenia się dolej odrobinę więcej oliwy. Następnie dodaj obraną, wypestkowaną i pokrojoną na kawałki gruszkę. Całość duś ok 10 minut, aż gruszka będzie bardzo miękka.
2. Wlej bulion i gotuj kolejne kilka minut, aż pietruszka również zmięknie. Gdy to się stanie dodaj mleko kokosowe i tymianek. Całość zmiksuj blenderem. W razie potrzeby dolej trochę wody, by zupa nie była zbyt gęsta. Dopraw gałkę muszkatołową, solą i pieprzem.
Marta Dymek poleca podawać krem z gruszki i pietruszki z dodatkiem prażonych płatków migdałów i kilkoma kroplami oliwy, ale bez takich dodatków też jest pyszny :)
Nasze oceny:
Basia: Niektórzy pewnie pomyślą, że połączenie gruszki, pietruszki i mleka nie może się udać. Spróbujcie, a zmienicie zdanie - zupa jest kremowa, smaki się przenikają i znakomicie się ze sobą łączą. Moja ocena: 9/10.
Bardzo ciekawy przepis, takiej zupy nie jadłam ,musi być pyszna;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa ta zupka, z chęcią bym jej spróbowała :-)
OdpowiedzUsuńPycha połączenie ! Muszę tego spróbować :)
OdpowiedzUsuńto musi być ciekawe połączenie smaków, kiedyś na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńHmm, smak zapowiada się mega ciekawie. :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie smaków :) Chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuńbaardzo dobra zupa :-)
OdpowiedzUsuńorientalnie ;) i fajnie ;)
OdpowiedzUsuń